Digitale Fotografie Vakantie

Godox AD 300 Pro test

Stacks Image 3
Godox AD 300 Pro, van alles wat
Geschreven: 26 mei 20222
De Godox AD 300 Pro zit in het midden van het professionele assortiment van Godox flitsers. Okay er is ook nog wel een AD 1200, maar die tel ik voor het gemak even niet mee. De AD 300 zit precies in het midden van een AD100 en een AD 600. Sowieso heeft het altijd voordelen om verschillende flitsers te bezitten. De ene keer heb je power nodig, dan kom je een heel eind met deze AD300 Pro en de andere keer heb je ergens in je foto een klein zacht invulflitsje nodig. Dan heb je niet zoveel aan de AD 300.
Stacks Image 13

Power

De power die er uit een AD 300 Pro komt is drie keer zoveel vergeleken met een AD 100. Namelijk 300 watt seconde. Dat zijn dan weer 5x een V860 II Godox flitsers bij elkaar. Zo kun je de flitsers met elkaar vergelijken. Dan weet je wat je kan verwachten. De meegeleverde batterij is wel een klein zorgenkindje. Het is de enige batterij uit de hele range van Godox flitsers waarvan ik zeg dat die wel wat ruimer bemeten had mogen worden. Ik heb vaak lange en ruime flits sessies en de door Godox opgegeven 320 flitsen voor een volledig geladen 300 batterij klopt wel. Dus geen overcapaciteit geclaimd door Godox. Wat sommige andere merken wel doen. 320 volledige flitsen en de batterij is leeg. Voor mijn werk is dat soms te weinig. Voor jou misschien niet. Extra batterijen heb ik inmiddels aangeschaft. Ze zijn niet zo duur, maar ik heb ze echt wel nodig in de tas als back-up. Kost wat extra's maar het geeft mij rust tijdens het fotograferen.

Het is de enige flitser in de Godox range waar dit een beetje een probleem is. Het is ook het enige probleem van deze flitser. Voor de rest alleen maar lof. Zoals je hieronder kunt zien is de flitser ook erg handzaam en niet zwaar. In dat opzicht is het dan ook de meest door mij gebruikte flitser. Krachtig, maar niet zwaar en lomp. Dat is wat je wilt hebben als je veel buiten aan het fotograferen bent.

Leuk weetje: Als je ook een AD 200 Pro hebt dan kunnen die batterijen ook in een AD 300 gebruikt worden. Ze zijn iets anders van vorm maar passen precies en doen het ook goed.
Stacks Image 55
Stacks Image 112
En verder zijn het heel veel details die er toe doen. Kijk hierboven en zie hoe de flitsbuis keurig beschermd is door een matglas. Zodat je nooit met je vette vingers per ongeluk nee flitsbuis kunt aanraken. Die houden namelijk niet van vette vingers want dat brand in en verkort de levensduur van flitsbuis aanzienlijk. Dat glaasje is er makkelijk af te halen zou je flitsbuis toch een keer einde levens cyclus komen. Daar glas wip je er zo af en je zet er met gemak een nieuwe flitsbuis in. Dit soort details zijn bij Godox zou goed voor elkaar.
Stacks Image 114
De bediening herken je van een AD 100 Pro. Het is exact hetzelfde allemaal. Knoppen zitten op dezelfde plekken en ook de menu's zijn exact hetzelfde. Dat is handig als je instellingen moet veranderen en weinig tijd hebt. Dan moet alles het liefst allemaal op dezelfde plek zitten zodat je niet hoeft te zoeken. Veel Japanse merken kunnen hier nog wat van leren. Wat dat betreft is Godox echt wel de beste flits fabrikant die er is. Mijlen voorsprong hebben ze op een ieder ander. Dan zijn er ook wel andere merken als Promoot, wat heel erg duur is. Elinchrom, best aardig, maar niet zo compleet en all-round als het Godox flits systeem.Bowens, wat eigenlijk nog steeds een industrie standaard is voor wat betreft bevestigen en bracket. Naast het feit dat Bowens weer bestaat, ze waren een tijdje failliet, zijn de flitser veel te groot, te zwaar en te duur.

Dan hebben we nog Broncolor. Ook een erg goed merk. Maar het product assortiment is niet diep, niet breed en ook erg aan de prijs. Dus wat dat betreft zit je quia prijs kwaliteit verhouding bij Godox echt het beste. En ja het kan zijn dat een Broncolor of een Profoto iets stabieler zijn qua kleur temperatuur. Dat mag ook wel voor dat geld. Het betekent dat de kleur temperatuur minder verschilt bij een zachte of een harde flits. Maar gezien het feit dat 98% van de fotografen in RAW werken en alles achteraf corrigeren is die kleur stabiliteit voor in ieder geval al die 98% van de flitsende fotografen eigenlijk een bijzaak. Het wordt pas belangrijk als je zoals ik in JPG schiet met een Fuji of een Nikon of een nog ander merk. En dan heb zelfs ik, en ik ben een pietlut met dit soort zaken, geen last van kleurstabiliteit verschillen. Dus vergeet dit soort marketing argumenten. Om welke reden dan ook die het beste bij jou past.
Stacks Image 126
Bovenstaande foto zit een Godox AD 300 Pro in. Het is de flitser gericht op de man die het brood aansnijd met een knipoog. 1 flitser met een 40 cm softboxje is meer dan genoeg om dit goed uit te kunnen lichten. Dan hou je nog zat vermogen over. Kijk niet naar de andere lichtjes want dat waren andere flitsers.
Stacks Image 130
Ik heb een set gekocht destijds met 2 x een AD 300 erin. Met paraplu's, die ik nooit gebruik, maar ook met 2 kleine softboxjes, die geen onderdeel van de set waren. Die verkoopt Godox los. Let op als je die gaat kopen dat het wel een model is voor de AD 300. Want dat is misschien wel een ander minpuntje. De AD 300 Pro heeft weer een andere bajonet om accessoires op te bevestigen. Het zou mooi zijn als Godox dat ook nog meer zou standaardiseren. Er zijn wel accessoires waardoor je Bowens softboxen kunt aansluiten.
Stacks Image 138
De AD 300 Pro wordt geleverd met een keurige opbergmap of tas als je ze in een set koopt. Echt een goede bescherming voor alle accessoires. waaronder de acculader voor de 300.

In principe heb je met twee AD-300's een complete studio bij je inclusief je camera.

Beoordeling:

Tot nu toe heb ik over ieder product van Godox zeer positief geschreven. Okay ik heb wel twee minpuntjes bij de AD300 Pro. De batterij mag wat krachtiger en de bajonet vatting die weer anders is dan bij andere Godox flitsers, waardoor accessoires voor andere Godox flitsers hier niet op passen. Dat is jammer.

Verder valt er niets negatiefs te melden. Het is allemaal meer dan dik in orde. Dat het mijn favoriete flitser is betekent niet dat dit voor jou ook zo moet zijn. Het hangt ervan af wat je het meeste doet. En wat je andere flitsers zijn. Ook belangrijk. Dit is bij uitstek een flitser om in de mix te gebruiken met andere flitsers. Dus als je al wat meer Godox spullen hebt. Dan misschien pas ook de AD 300 Pro kopen zou een advies van mij kunnen zijn.

Mijn AD-300's zijn al een keer gevallenen behoorlijk nat geworden, maar ze geven geen krimp. Dus qua bouwkwaliteit zit het ook goed. Beter is echter toch om ze niet te laten vallen en nat te laten worden.

Voor 499 euro koop je een AD 300 Pro. Dat is een mooie prijs. Ga ik weer de klassieke vergelijking maken met sommigen Canon en Nikon flitsers en daar betaal je meer voor een 1/5 van het vermogen. Dat soort flitsers zijn dan ook geen serieuze opties meer.

Naschrift:

Na enige tijd de Godox AD 300 Pro gebruikt te hebben moet ik wel erbij schrijven dat de meegleverde accu eigenlijk net even iets te klein is. Waar je bij alle andere Godox flitsers altijd makkelijk een shoot kunt doen moet je bij de AD 300 Pro opletten dat je de accu's niet leeg hebt geflitst. Het is net aan de batterij levensduur. terwijl dezelfde batterij in da AD 200 pro ruim voldoende is. Maar ja die verbruikt ook 100 watt minder. Op dit punt mag Godox de batterijen voor de AD 300 Pro nog wel verbeteren.
Resumé:

Van deze zeg ik ook alweer dat het mij belangrijkste flitser is. Een beetje afgezaagd, maar ik meen het echt.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Accesoires:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
9.0
9.0
7.0
9.0
Beoordeling: 8.9